Perifeer arterieel vaatlijden

Perifeer arterieel vaatlijden

In de volksmond spreekt men van etalagebenen (claudicatio intermittens). Hierbij is sprake van een vernauwing van de bloedvaten, die naar de benen toelopen, door atherosclerose (aderverkalking). Osteopathie kan helpen door de extra spanning die op de bloedvaten, door verkramping van de slagaderwand door blokkades in de rug, te verminderen. In combinatie met leefstijladviezen en looptraining (fysiotherapie) nemen de klachten vaak snel af.

Osteopathie en wetenschap

Een vergelijkend onderzoek tussen het effect van osteopathische interventies bij mensen met claudicatio intermittens op basis van perifeer vaatlijden met conventionele loopbandtraining. De osteopathisch behandelde groep vertoonde een significante betere enkel/arm index, loopbandtest en verbetering van het fysieke aspect van de kwaliteit van leven. Lombardini et al. 2008.

Referentie

  • Lombardini R, Marchesi S, Collebrusco L, Vaudo G, Pasqualini L, Ciuffetti G, Brozzetti M, Lupattelli G, Mannarino E. The use of osteopathic manipulative treatment as adjuvant therapy in patients with peripheral arterial disease.Man Ther. 2009 Aug;14(4):439-43