Zwangeren

Veilig en effectief en minder complicaties tijdens de bevalling

Osteopathie bij zwangeren is veilig. Het zorgt voor minder klachten tijdens de zwangerschap en voor minder complicaties tijdens de bevalling. Kort na de bevalling kun je bij de osteopaat terecht om sneller en beter te herstellen. Ook met je kindje kun je bij de osteopaat terecht.

Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam continu. Je gewicht neemt toe, je buik (baarmoeder) groeit en hormonen verweken de gewrichtsbanden van je lichaam. Door deze veranderingen wordt je lichaam steeds zwaarder belast. Het is dan ook niet vreemd dat juist in deze periode klachten kunnen ontstaan. Met name klachten van de onderrug en het bekken komen veelvuldig voor. Tevens kun je maagklachten, ochtendmisselijkheid en vermoeidheid ervaren. Bovenstaande klachten zijn slechts enkele voorbeelden van de problemen waar zwangeren mee te maken kunnen krijgen. Veel van deze klachten ontstaan door reeds aanwezig zijnde bewegingsverliezen, die door de zwangerschap extra worden belast. Door een osteopathische behandeling kunnen bewegingsverliezen in alle structuren van het lichaam worden opgelost. Hiervoor worden zachte handgrepen gebruikt, waarbij de betreffende structuren worden ontspannen en opgerekt. Door deze technieken kunnen klachten tijdens de zwangerschap worden voorkomen, verminderd of genezen. Tijdens de zwangerschap wordt de regio van de baarmoeder en eierstokken niet (stevig) direct behandeld, maar via andere lichaamsdelen positief beïnvloedt. Indien nodig kunnen deze organen na de bevalling met meer directe technieken worden behandeld.

Onvruchtbaarheid

Een verstoorde beweeglijkheid van met name de bekkenorganen en ter hoogte van de hormoonklieren in het lichaam kan zorgen voor problemen met de vruchtbaarheid. In dergelijke gevallen zou osteopathie een uitkomst kunnen zijn. Osteopathische behandelingen zijn goed te combineren met reguliere behandelingen in het ziekenhuis.

Klik hier voor een overzicht van behandelbare klachten.

Osteopathie en wetenschap

Onderzoek naar effect op verminderde complicaties tijdens de zwangerschap. Bij onderzoek onder 160 zwangere vrouwen bleek dat in de osteopathisch behandelde groep significant minder complicaties optraden tijdens de bevalling. Osteopathie bleek een preventieve invloed te hebben waarmee het aantal gevallen van meconium in het vruchtwater, vroeggeboorte, tangverlossing en keizersnede significant reduceerde. King et al. 2003

Referenties

  • King HH, Tettambel MA, Lockwood MD, Johnson KH, Arsenault A, Quist R. Osteopathic manipulative treatment in pre-natal care: a retrospective case control design study. JAOA 2003;103(12):577-582